Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het internet wel honderd keer sneller kan worden door grafeen te gebruiken in optische schakelaars. Dit zou een revolutie in telecommunicatie kunnen betekenen.
Nadat de Europese Unie een miljard euro stak in het onderzoek naar grafeen, zijn wetenschappers als de wiedeweerga aan de slag gegaan om alle praktische toepassingen voor grafeen te ontdekken.
Eerder werd al bekend dat dit tweedimensionale grafiet van één atoomlaag dik zou kunnen zorgen voor dunnere en snellere computers en smartphones, die ook nog buigzaam zouden kunnen zijn. Door de eigenschappen van grafeen zouden bovendien accu’s ontwikkeld kunnen worden die veel langer meegaan dan nu het geval is.
In camera’s zou grafeen daarnaast beter belichte foto’s opleveren bij weinig licht, doordat het materiaal duizend keer lichtgevoeliger is dan de stof die nu gebruikt wordt.
De Nederlander André Geim kreeg met zijn collega Konstantin Novoselov in 2010 de nobelprijs voor de natuurkunde voor het onderzoek naar eigenschappen van grafeen. De stof bleek bijvoorbeeld tweehonderd keer sterker dan staal, waarmee het de sterkste bekende stof is.
Nu is bekend geworden dat het internet door grafeen in potentie honderd keer sneller kan worden. De wonderstof kan in de optische schakelaars worden gebouwd die het signaal doorgeven. De huidige schakelaars hebben een reactietijd van een aantal picoseconden, wat gelijk staat aan ongeveer een biljoenste van een seconde. Die tijd kan door grafeen teruggebracht worden tot ongeveer 100 femtoseconden (één femtoseconde is een biljardste van een seconde).
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl